miercuri, 8 octombrie 2008

-- Folosesti cea mai buna metoda contraceptiva?



Ai auzit, cu siguranta, tot felul de pareri si povesti de la prietenele tale in ceea ce priveste metodele contraceptive pe care acestea le folosesc si te-ai intrebat:"Eu ce ar fi mai bine sa folosesc? Ce mi-ar conferi mai multa siguranta?".


Pentru aceasta, in cele ce urmeaza am sa-ti prezint in cele ce urmeaza informatii valoroase care sper ca te vor ajuta. Iti voi arata care sunt metodele contraceptive utilizate de cele mai multe dintre persoane impreuna cu avantajele si dezavantajele pe care acestea le prezinta

Lectura placuta!

Metode naturale de contraceptie
  • Coitul intrerupt- Este cea mai populara si ea mai raspandita metoda contraceptiva folosita.Ea consta in retragerea rapida a penisului, in momentul iminentei ejacularii, si depunerea spermei in afara vaginului. Este una din cele mai vechi metode de evitare a sarcinii.

    Este important de stiut ca metoda nu asigura securitate deplina, esecul metodei fiind apreciat la 10-25%. In plus, are si multe alte dezavantaje:scaderea libidoului, tulburari de comportament sexual, impotenta, tulburari de dinamica sexuala la ambii parteneri. Metoda poate fi considerate frustranta de catre barbat si trebuie evitata daca acesta sufera de ejaculare precoce sau daca partenera nu poate fi adusa la orgasm.

  • Abstinenta totala este o metoda cu eficacitate 100%. Exista cupluri care, din diferite considerente(religioase sau ideologice) isi refuza pur si simplu activitatea sexuala. De obicei insa, acest lucru duce la tensiuni insuportabile in cadrul cuplului iar opinia specialistilor este ca optarea pentru aceasta metoda ascunde de fapt o relatie profound anormala in cadrul cuplului.

  • Metoda calendarului (Ogino-Knauss) se bazeaza pe constatarea ca ovulatia se produce aproximativ cu 2 saptamini inainte de menstruatia urmatoare (aproximativ la mijlocul ciclului menstrual). Se va tine cont de faptul ca durata de viata a spermatozoizilor este de 7-8 zile (si uneori si capacitatea de fecundare se mentine tot atit). Ovulul isi mentine capacitatea de a fi fertilizat 12-24 ore dupa ovulatie. Pentru un ciclu menstrual regulat de 28 zile perioada fertila va fi intre a 7a si a 16a zi. Pentru situatia unui ciclu menstrual neregulat, formula de calcul propusa de Ogino este: x=10+n-28 si y=17+N-28. Unde: x este prima zi a perioadei fertile , y este ultima zi a perioadei fertile , n este numarul de zile ale ciclului cel mai scurt si N este numarul de zile ale ciclului cel mai lung.Se cere ca femeia sa aiba un calendar precis al duratei ciclurilor menstruale pe o durata de minim 6 luni.Indicele de esec este de 15-40%.
  • Metoda temperaturii bazale se bazeaza pe faptul ca ovulatia se insoteste de o usoara crestere a temperaturii, care se mentine pe toata durata persistentei corpului galben (pina la urmatoarea menstruatie). Aceasta crestere a temperaturii se datoreaza cresterii secretiei de progesterone. Cresterea temperaturii apare brusc, de la o zi la alta si este mica (0,2-0,5grade).

    Termometrizarea trebuie efectuata zilnic, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat, cu acelasi termometru, pregatit de cu seara. Temperatura se va masura timp de 5 minute, intrarectal, oral sau vaginal.Se va repeta mai multe cicluri la rind pentru a se repera momentele ovulatorii. Contactul sexual este permis dupa 3 zile de la ascensiunea termica.

    Indicele de esec este de aprox.17%


Anticonceptionalele orale combinate


Anticonceptionalele orale combinate (COC) contin un estrogen de sinteza (etinil-estradiol) si un progestativ de sinteza(poate fi diferit de la o formula la alta) adica exact hormonii pe care ii secreta in mod obisnuit ovarul. Din punct de vedere al dozajului ele pot fi:normodozate (nu se mai utilizeaza), microdozate (contin 0,03mg etinil-estradiol) si ultramicrodozate (contin 0,02mg etinil-estradiol). Din punct de vedere al concentratiei de hormoni/pilula, putem vorbi de COC monofazice (cu concentratie fixa de hormone pe tot parcursul ciclului) sau multifazice (cu 2-bifazice sau 3-trifazice concentratii diferite). Eficienta contraceptive a COC este foarte mare(99,9%).

Daca avem de-a face cu o folie de anticonceptionale multifazice cele 2 (respectiv 3) faze sunt “semnalizate”, fiind colorate diferit. Aceste anticonceptionale se vor lua obligatoriu in ordinea sagetilor de pe folie.

Daca in schimb avem de-a face cu COC monofazice, toate pastilele de pe folie sunt colorate la fel. Aceste pastile pot fi luate in orice ordine dorim, important este sa se ia una pe zi. Pe ambalaj sunt trecute cifre (sunt numerotate) sau zilele saptaminii cu scopul unic de a oferi utilizatoarelor un sistem de verificare.

Utilizarea COC este simpla: se ia cite o pastila pe zi, in fiecare zi in preajma aceleiasi ore, timp de 21 zile.Urmeaza o pauza de 7 zile(timp in care apare menstruatia) si in a 8a zi se va incepe o noua folie. Daca avem de-a face cu folii de 28 pastile, ultimele 7, colorate diferit, sunt pastile placebo (au ca rol mentinerea obisnuintei de a lua cite o pastila pe zi) si se vor lua (sau nu) in perioada de pauza. Prima folie se incepe in prima zi de menstra(se poate si intr-a 5a).

  • Daca se uita o pastila : Regula de baza este ca pastila uitata se ia indata ce ne amintim de ea,indiferent cind se intimpla acest lucru.Daca ne amintim in interval de 12 ore de la ora la care trebuia luata, nu este nevoie de protectie suplimentara. Daca insa au trecut mai mult de 12 ore, este nevoie de protectie suplimentara urmatoarele 7 zile.
  • Daca se uita 2 pastile : In prima zi cind ne amintim luam 2 pastile odata, in urmatoarea inca doua si apoi vom continua sa luam cite una pe zi (la ora obisnuita). Este necesara protectia suplimentara 7 zile. Poate aparea singerare.
  • Daca se uita 3 sau mai multe pastile : Se intrerupe folia, se face pauza 7 zile iar intr-a 8-a se incepe o noua folie. Va aparea singerare in interiorul celor 7 zile de pauza. E nevoie de protectie suplimentara pina ce vor fi luate 7 pastile corect.
  • Daca s-a pierdut o pastila (a cazut pe jos si nu o mai gasim, am luat din greseala 2 pastile in aceeasi zi) pastila pierduta va fi inlocuita cu o pastila de pe o folie de rezerva, in nici un caz nu se va sari peste ea.

Contraceptivele pot fi intrerupte oricind se considera ca nu mai este nevoie de contraceptie. Este de dorit sa fie intrerupte la sfirsit de folie pentru ca singerarea va aparea la 2-4 zile dupa intrerupere.

COC pot fi folosite perioade indelungate (ani) fara sa fie nevoie de pauze la diferite intervale de timp (altele decit cele de 7 zile dintre 2 folii consecutive). Utilizarea lor indelungata nu determina infertilitate si nici cancer de sin. Dimpotriva s-a constatat un efect protector al COC impotriva cancerului de endometru (50% la 5 ani de utilizare) si a cancerului de ovar (40-50% la 5 ani de utilizare).

Continua cu urmatorul post...



Sursa acestui articol: http://www.anticonceptionale.ro/despre-anticonceptionale.html


Niciun comentariu: